Zagreb & Ouderlijk toezicht
Door: Esmée Rouvoet
Blijf op de hoogte en volg Esmée
11 November 2013 | Kroatië, Zagreb
De volgende dag hebben we een walking tour gedaan, de vrouw van ons hostel had dit voor ons geregeld. Het hostel was overigens heel leuk! Helemaal vergeleken met het vorige hostel. Alles was van hout en pallets. Maar het zag er gelikt uit en we hadden een grote en mooie kamer met z’n drieën. Na de walking tour zijn we het terras opgedoken en lunch gehaald bij een supermarktje en vervolgens een bezoekje gebracht aan het museum of broken relations. Er waren verschillende voorwerpen te zien die afkomstig waren uit allerlei landen over de hele wereld. Achter elk voorwerp zat een verhaal van een break up. Sommige waren erg grappig, anderen verdrietig of mooi. (http://brokenships.com/en).
We hebben nog lekker geslenterd door de stad en treinkaartjes gehaald en gegeten bij hetzelfde tentje als de dag ervoor.
Woensdag vertrok onze trein 10 uur ’s morgens en na een lange reis met een stop op elk station, kwamen we eind van de middag in Budapest aan.
Donderdag was het dan eindelijk zover: papa en mama kwamen! De vlucht ging erg voorspoedig, ze landden al eerder dan verwacht en eindelijk zagen we elkaar weer. We hebben een kop koffie gedronken (een van de velen de afgelopen week) en zijn naar hun appartement gegaan. Ze hadden een erg mooi appartement, in de bekende toeristische straat van Boedapest, vlakbij de Donau. We zijn naar de basiliek gegaan en hebben een rondvaart over de Donau gemaakt toen het al donker was. Vervolgens gegeten bij de All You Can Eat.
Om 0:00 uur was ik jarig en ik was blij verrast met de kaarsjes en liedjes van Willemijn en Saskia (haar visite uit Nederland). En dit was nog maar het begin van de verrassingen deze dag. Van m’n vriendinnen kreeg ik een ABC’tje via de mail opgestuurd en toen ik de volgende ochtend naar papa en mama ging, hadden ze ook nog allemaal cadeautjes (lees: voornamelijk chocola) uit Nederland van familie!
Samen met papa en mama hebben we de Chapel in the Rock bezocht (waar ik het bestaan niet eens vanaf wist) en hebben daarna de Gellert heuvel beklommen, naar het vrijheidsbeeld. Vervolgens lekker geluncht en toen allemaal opfrissen want ’s avonds had ik mijn 21 diner in een heel leuk restaurantje. Het was een top avond, samen met m’n Nederlandse vrienden en ouders. Maurice en Willemijn hadden heel lief een speech in elkaar gezet voor me! Toen de buikjes gevuld waren zijn we naar een ruin bar gegaan. Daar vierde ik samen met een Belgisch meisje (die 2 nov jarig was) onze verjaardagen. Papa en mama gingen ook nog gezellig mee, ze vonden het erg leuk om de mensen te zien met wie ik om ga.
De volgende dag had ik een ladies night samen met mama. We hebben samen gegeten en zijn vervolgens naar de opera gegaan voor een ballet voorstelling. De opera is van buiten al prachtig, maar van binnen echt nog veel veel mooier. We hadden geen super plaatsen (maarja wat wil je voor 4 euro), maar na elk bedrijf haakten er weer mensen af, dus konden we steeds wat opschuiven en hadden we steeds beter zicht. We hebben erg genoten samen en na afloop zijn we samen naar het appartement gegaan, aangezien ik 2 nachtjes bij papa en mama ging slapen.
Zondag zijn we naar de kerk geweest en een aantal mensen ontmoet. Daarna hebben we een rondleiding gedaan door het parlement. Ik was daar ook nog nooit geweest en het is echt gigantisch én mooi. De kroonjuwelen zijn er o.a. te bewonderen. Verder lekker geborreld in het appartement.
Maandag moest ik na een top vakantie weer naar school en zijn papa en mama er samen op uit gegaan.
Dinsdag had ik mijn eerste dag bij de kleuters op de Nederlandse school, waar ik al eerder over vertelde. Er is geen echt schoolgebouw, de ruimte is gevestigd in een cultureel centrum aan de Boeda kant. Ik werd opgepikt door het hoofd van de Nederlandse school en onderweg hebben we gekletst over Hongarije. Zo kwam ik erachter dat er voor studenten echt geen toekomst is hier, vrijwel iedereen vertrekt naar het buitenland. In de hoop daar betere omstandigheden en voornamelijk een beter salaris te vinden.
Elke dinsdag komen de kleuters naar de Nederlandse school. Ze krijgen vrijstelling van hun internationale of Hongaarse school om hun Nederlands bij te spijkeren. Het niveau is erg uiteenlopend en vanwege de bezuinigingen is er niet heel veel ruimte voor extra krachten. Daarom zijn ze erg blij met nog wat extra hulp. In totaal zijn er 15 kids in groep 1 en groep 2. En dinsdag hebben we ons vooral bezig gehouden met tellen en het thema: herfst.
Ik vond het heel leuk om te doen. Toen ik klaar was heb ik papa en mama weer gemeet en hebben we gezamenlijk geluncht en even gewinkeld! ’s Avonds lekker uiteten geweest bij mij op de hoek, Willemijn ging ook mee en daarna nog een drankje gedaan in de ruin bar: Szimpla. Papa en mama keken hun ogen uit en het was erg gezellig.
Woensdag vlogen ze weer terug. Het waren super dagen en na een kopje koffie hebben we afscheid genomen. Gelukkig zien we elkaar weer met de kerst!
11 November 2013 - 22:08
Lex & Coriene:
Lieve Esmée;
Het was superleuk om een weekje in 'jouw 'stad te zijn en te zien hoe je leven in Boedapest eruit ziet!
Heerlijk om weer met je te kunnen knuffelen ( dat biedt skype helaas niet ?!)
We hebben samen mooie dingen gezien en gedaan en uitgebreid bijgekletst. Wat was het leuk om op je verjaardag gezellig te eten met je vrienden :-) Fijn om sfeer te proeven; je doet het allemaal supergoed
en we zijn héél trots op je!
liefs, papa & mama -
12 November 2013 - 09:52
Pien:
He Esmee,
Wat een leuk verhaal weer om te lezen en wat fijn dat je het zo super met je ouders hebt gehad (ik had ook niet anders verwacht :-). De foto's zijn ook erg leuk om te zien, prachtig zeg die opera!
Nou meis geniet nog lekker (vooral ook van die temperaturen) en wie weet zie ik je nog ff omstreeks de kerst.
Liefs Pien en de rest van de family natuurlijk.